29 Aralık 2010 Çarşamba

"Ahmet Cemal burada (Oyun Atölyesi'nin içindeki Antre Kafe’de) çalışır." diyen Buket Uzuner, Cemal'in, Oyun Atölyesi'yle ahbap çavuşluğunu sezdiriyor!

Türkiye'deki aydınların çoğu, bu ülkede yaşayan emekçilerin sıcaklığından çok uzak bir koordinatta yaşıyorlar...

Türkiye'deki aydınların çoğu, bırakınız sosyalist örgütlenmeye organik katkı sunmayı, kapitalizmi ilelebet muhafaza ve müdafaa etmekten bile yoksun, feodal ruhlu insanlar...

Türkiye'deki aydınların çoğu, "sen, ben, bizim oğlan"cı...

Türkiye'deki aydınların çoğu, ahbap çavuş ilişkilerinin tutsağı olmuş durumdalar...

Türkiye'deki aydınların çoğu, "hesabını bilen kasap, kıçına kaçmaz masat" mantığını çok iyi çözmüşler...

Türkiye'deki aydınların çoğu, "Oyuncuların çoğu yavşaktır genellikle..." lâfına toz kondurmayacak kadar sessiz bir yığın...

Türkiye'deki aydınların çoğu, ağzına bir mikrofon uzatıldığında, hangi mekânda, hangi aydınlarla birlikte aydınlandığını(?!) teşhir etmeye bayılır... (HB)


***


Uzun yazma dönemlerimi hep kafelerde çalışarak geçiriyorum


Moda sevdası ile tanınan ve birçok önemli edebiyat yapıtına imzasını atan Buket Uzuner ile yaşadığı yer olan Moda’da Oyun Atölyesi'nin içindeki Antre Kafe’de buluştuk. Uzuner, “Moda’da mahallelik kavramı çok gelişmiş. Bir kadın olarak burada yaşadığım için çok mutluyum. Gece oturup yazabileceğim ve garip karşılanmayacağım yerler var” diyor. Buket Uzuner kitapları için araştırma yaparken ya da uzun yazma dönemlerinde hep kafelerde çalışan yazarlardan. Kendi tabiriyle, kaosla besleniyor. Elinden düşürmediği hatta kitap okuduğu iPad’i ve çalışma defterleri ile severek oturduğu masada bize poz verirken, kafe kültürünün onun için ne kadar önemli olduğunu dinliyoruz: "Oyun Atölyesi Moda’ya değer katmış bir yer. Her şeyden önce destek vermek için buraya gelmeye başladım. Ardından gördüğünüz bu mekanın yemekleri ve kahveleri güzel gelmeye başladı. Pek çok yazara burada rastlarsınız. Ahmet Cemal burada çalışır. Etrafta kendinize benzeyen insanlar görmek mutlu edici. Sabahları geldiğimde Haluk Bilginer'e okuma provalarında rastlayabiliyorsunuz." Bir Amerikalı yazar dostunun “Neden Türkiye’de bu kadar çok Amerikan kafesi var” sorusuna Buket Uzuner, “Kafelerden sosyal hayat biçimini satın alıyoruz” diye yanıt veriyor.

(Kaynak: ensonmoda.com)


***


Ayrıca bakınız: Yazar Buket Uzuner'in "Ahmet Cemal burada (Oyun Atölyesi'nin içindeki Antre Kafe'de) çalışır" dediği Cemal'in ahbap çavuş övgüsüne Melih Anık neşteri!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder